Ο Τυμφρηστός είναι οικισμός της περιφερειακής ενότητας περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Είναι έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας του δήμου Μακρακώμης.

Το χωριό στο παρελθόν ονομαζόταν “Πέρα Κάψη” και μετονομάστηκε το 1929 σε “Τυμφρηστός”.[1] Πριν το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης Καλλικράτης το 2010, αποτελούσε αυτόνομη κοινότητα, όπως αναγνωρίστηκε από το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης Καποδίστριας του 1997. Η δημοτική ενόητα Τυμφρηστού συνορεύει με την δημοτική ενότητα Αγίου Γεωργίου, τον δήμο Δήμου Καρπενησίου, την δημοτική εβνότητα Δομνίστας και την δημοτική ενότητα Σπερχειάδας.

Απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 17 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Τυμφρηστός, με θέα ανατολικά πρός την κοιλάδα του ποταμού Σπερχειού και τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης. Το χωριό καταστάφηκε κατά την διάρκεια της Κατοχής από γερμανικό απόσπασμα. Από τα περίπου 30.000 στρέμματα έκτασης της δημοτικής ενότητας, 12.500 στρέμματα καλύπτει ελατοδάσος ιδιοκτησίας της δημοτικής ενότητας, 7.000 στρέμματα ιδιωτικού δάσους, 2.000 δημόσιο δάσος έλατου και καστανιάς και η υπόλοιπη έκταση αποτελείται από αργοτικές και οικιστικές εκτάσεις. Στο χωριό υπάρχουν διάφοροι πολιτιστικοί και αθλητικοί συλλόγοι, όπως το αθλητικό σωματείο, ο σύλλογος νεολαίας και ο εξωραϊστικός σύλλογος. Επίσης υπάρχει οργανωμένος ξενώνας.